Scroll Top

Çocuklarımıza Tutarlı mı Davranıyoruz?

ÇOCUKLARIMIZA TUTARLI MI DAVRANIYORUZ?

Çocuklarımıza tutarlı mı davranıyoruz? Hepimiz için en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza en iyiyi, en güzeli verme çabası içerisindeyizdir. Dünyaya geldikleri  andan itibaren her türlü fedakarlığı yapmaktan geri durmayan bizler, en iyiyi onlara sunarız. Maddi anlamda da, manevi anlamda da her şeyi vermekten geri durmayız. Bu şekilde büyüttüğümüz çocuklarımız okul çağına geldiklerinde yavaş yavaş sorumluluklar artmaya başlar. Bu sorumlulukları üstlenmesini, bir an da okul öncesi dönemden çıkıp okul dönemine adapte olmasını isteriz. 

Çocuklarımıza Davranışlarımız Nasıl Olmalı?

Çocuklarımıza tutarlı mı davranıyoruz? Bazı ebeveynlerde şunu görmekteyiz. Çocuklarına okul öncesi dönemde çok daha yumuşak, daha sevecen, daha korumacı,  daha toleranslı davranış biçimi sergilerlerken   okul yıllarında bunun tam tersi, bazen çocuktan daha büyük beklenti içerisine girip, daha tutarsız davranış sergileyebiliyorlar. Şimdi buradan şunu çıkarabiliriz. Aslında ebeveyn her iki durumda da çocuğun iyi olması için bunu yapıyor. Okul öncesi dönemde sevgi şefkatin dozunu iyice artırıp, her istediğini yapan aile onu mutlu ederken, aynı şeyi okul çağında da disipline sokup başarı elde etmesi için yapıyor.

Burada göz ardı edilen bir durum var . çocuğun bunu algılayış biçimi. Çocuklarımız davranışlarımıza bakar. Sözlerimize bakar. Onlar için neyi düşünüp düşünmediğimizle ilgilenmezler. Bu yüzden de çocuklarda okul döneminde şöyle bir düşünce gelişebilir. Ya ailem bana önceden çok daha yumuşak davranıyordu, şimdi bana daha sert davranıyor. Önceden her dediğim oluyordu ama şimdi sürekli ders çalışmam için baskı uyguluyorlar.

Çocuklarınızı Kıyaslamayın! Çocuklarımıza Tutarlı mı Davranıyoruz?

Okul döneminde aileler bazen diğer öğrencilerle kıyas yapma yanlışına düşüp, bunun acısını çocuklarından çıkarabiliyorlar. Bu durumda işte çatışmalar, başlıyor çocuk hem okul öncesi dönemin prens, prensesiyken bir anda okul sorumlulukları, diğer yanda anne baba beklentisinin yüksek olması sebebiyle bir çıkmaza girebiliyor. Bu dönem de ailenin çocuktan beklentisi farklı, çocuğun düşüncesi farklıdır. 

Okul çağlarında, bu farklı beklentilerin olması aile ve çocuk arasında gergin durumlar ortaya çıkarabilir.   Çocuk bu durumdan olumsuz etkilenip ders çalışmayı bırakabilir. Ailenin isteklerinin tam tersini yapabilir. Bunlar olması muhtemel durumlardır. Bu tür durumlarda paniğe kapılmadan çocukla sağlam bir iletişim kurulursa, her şey çözüme kavuşur. Fakat bazen iletişim yetersiz veya eksik kalabiliyor. Daha farklı sorunlar devamında gelebiliyor. Sağlıklı iletişim kurma, yerinde ve tutarlı davranma noktasında yetersiz kaldığınız durumlarda bir uzmandan çocuğunuz için destek alabilirsiniz. Böylesi hem sizin hem de çocuğunuzun bu süreçleri daha rahat geçirmesini sağlayacaktır. 

Verbal psikolojik Danışma Merkezi olarak sizlere bu desteği sunmak bizleri de mutlu edecek bir yavrumuzun daha hayatına dokunabilmenin gönül rahatlığı içerisinde olacağız. 

Sağlıklı ve mutlu kalın. Hiç bir sorun çözümsüz değildir.

Aile Danışmanı/ Profesyonel Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı/Eğitimci 

YELİZ BAYRAMİN

VERBAL PSİKOLOJİ DANIŞMANLIK MERKEZİ

Kadromuz

0501 327 1985

İnstagram

Facebook

LinkdIn

 

 

bir yorum bırakın