Scroll Top

Çocukların Duygularını İfade Şekli

Çocukların Duygularını İfade Şekli

Çocuklar, şüphesiz ki bizlerin en kıymetlileri, en özen gösterdiğimiz varlıklardır. Onların sağlıklı dünyaya gelmesinden fiziksel, sosyal, zihinsel tüm alanlarda sağlıklı büyüyüp gelişmeleri için çaba sarf ederiz. Peki çocukların duygularını ifade şekli nasıldır? 

Ebeveynler olarak çocuklarımıza en ufak bir zarar gelmemesi için mücadele ederiz, Onları gözümüzden sakınırız. Ancak tüm bunların yanında istenmedik ve acı durumlar ile karşı karşıya kalmaktayız. Bunların içinde çocukların kayıp olması, şiddet ve istismara uğraması sayılabilir. X ve Y kuşağı olarak bizler, çocukluğumuzu doya doya yaşadığımız için şanslıyız. Hava kararana kadar sokakta oynayabildik, komşularımızın evine rahatlıkla girip çıkabildik. Hatta arkadaşlarımızın evinde gece kalmasına gidebildik. Çocukların duygularını ifade şekli ne yazık ki Z kuşağı olarak adlandırdığımız çocuklarımız bizler kadar şanslı değiller. Onlar, aile gözetimi olmadan dışarı çıkamamakta, konu komşuya tam olarak güvenip emanet edilemiyorlar.

Çocukların Olanaklarının Artması

Bizlerin dönemine kıyasla günümüz çocuklarının çok fazla alternatifi, geniş imkanları vardır. Ancak bu imkanların yanında çağın getirdiği olumsuzluklar da imkanlar oranında artış göstermektedir. Bunların içinde özellikle teknolojinin gelişimine bağlı olarak teknoloji (internet )kullanımı ve çeşitli bilgisayar destekli oyunlar gelir. çocuklarımızın zaman zaman bu teknoloji ile desteklenmiş araçları kontrolsüz kullanımı, onların gelişimsel alanlarını olumsuz etkilemektedir. Çocuklar gerçek ile sanal dünyayı bir zaman sonra ayırt etmekte zorlanmakta, asosyal bireyler olarak hayatlarına devam etmekte ve duygusal yalnızlığa sürükleniyorlar. Maruz kalına olumsuz iletiler zaman zaman çocuklarda davranış bozukluklarına da sebep olmaktadır ( gece korkuları, tırnak yeme, tuvaletini altına kaçırma, hırçınlık gibi.). Çocukların duygularını ifade şekli böylelikle zorlaşmaktadır.

Çocukların Duygularını İfade Şekli

Resim Analizi

Çocuklar ailesi ve sosyal çevresi ile bir problem yaşadıklarında bir yetişkin gibi rahatsız oldukları durumları sözel olarak ifade edemeyebilirler. Çocukların duygularını ifade şekli resim yapmaktır, oyun oynamaktır. Çocuklar çizdikleri resimler ile iç dünyalarını kağıda yansıtırlar. Bir çocuğun resmi analiz edildiğinde kullandığı renklerden çizdiği nesnelere, bir insanı bir nesneyi çiziş şekline kadar onların iç dünyalarına ışık tutulur. Bu sebeple çocukların resimleri bizlere çok önemli ip uçları verir. Çocuk herhangi bir gelişim döneminde baskı görmüş mü; görmeye devam ediyor mu? Şiddet, taciz ve tecavüze uğramış mı ve herhangi bir şekilde istismara uğruyor mu? Bunu yapan kimdir? Tüm bunların cevabı onların resimlerinde saklıdır.

Özellikle ailede ilgi ve sevgi eksikliği, bakıcı veya kreş ortamında karşılaştığı olumsuz durumlar var mı? Okulda arkadaşları ve öğretmenleri ile yaşadığı bir sorun var mı? Çocukların duygularını ifade şekli, resim analiz ile açığa çıkacaktır.

Çocukların Duygularını İfade Şekli
Oyun Terapisi

Bununla birlikte çocukların duygularını ifade şekillerinden biri de oyundur. Çocuklar bir sıkıntı yaşıyor ise bir isteği var ise size gelip konuşmak istiyorum değil de oyun oynayalım mı der. Oyun terapisi de duyguların bir diğer ifade şeklidir. Oyun terapisi  aynı zamanda çocuklarda görülen öfke ve saldırganlık problemi, kuralsızlık ve bazı davranış bozukluklarının ( yaşına uygun olmayan davranış) tedavisinde kullanılmaktadır. Bu eğitimleri, ailelerin almasının yanı sıra almasını en çok önemsediğimiz kişilerin başında okul öncesi öğretmenleri ve ilk okul öğretmenleridir. Çünkü çocukların zamanlarının büyük kısmını okulda geçirdiklerini ve resim çizme ile oyun oynama etkinliklerini daha çok okulda gerçekleştirmektedirler. Bu nedenle, çocukların duygularını ifade şekli büyük oranda bu ortamlarda açığa çıkacaktır. Öğretmenlerin, çocukların iç dünyalarına erişme şansı daha çoktur.

Ant aile danışmanlığı merkezimiz olarak, çocuklarda görülen davranış problemlerini tespit ve tedavi için resim analiz ve oyun terapisini önemsemekte ve kullanmaktayız. Çocuklarınızda bahsi geçen sıkıntıları hissediyor iseniz, açıklayamadığınız değişiklikler gözlemliyorsanız merkezimize başvurmanızı öneririz.

 

Yazar Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız

yazan: Aile danışmanı Meltem ACAR 05462934687

bir yorum bırakın