Scroll Top

Şiddet Görüyor muyum?

ŞİDDET GÖRÜYOR MUYUM?

Şiddet; bir kişi ya da gruba yönelik,  bedensel, sözel, duygusal olarak zarar verme şeklinde tanımlanabilir. Şiddet Görüyor muyum? sorusu ise ayrıntılı bilgilenmeyi gerektirir.

Şiddet Görüyor muyum?
Şiddet Görüyor muyum?

Günümüz toplumunda, gerek aile içinde, sosyal çevremizde, medyada pek çok şiddet olayları ile muhatap olmuşuzdur. Toplumun duyarlı bireyleri, Sivil Toplum Kuruluşları ( STK ), Devlet, şiddeti önlemeye yönelik pek çok önlemler almakta, sosyal medya ve haber medyasında bu konu ile ilgili halkı bilinçlendirmek adına bir takım uygulamalar yapılmaktadır. Fakat genel olarak medyaya yansıyan kısmı fiziksel şiddet boyutudur. Ancak şiddet kavramı sadece fiziksel olmayıp pek çok şiddet türü bulunmaktadır.

Şiddet görüyor muyum? Öncelikle çiftler arasında pek çok problem yaşanmakta ancak şiddetin kapsamı tam olarak bilinemediğinden kişi, yaşadığı şeyin şiddet olup olamadığını tanımlayamamaktadır.

ŞİDDET TÜRLERİ

Şiddetin en yaygın olanı aslında duygusal şiddettir. Duygusal şiddet, sevgi, ilgi, sevecenlik ( şefkat) gibi duygusal ihtiyaçların eşler arasında gözardı edilmesi, küçümsenmesi, önemsenmemesi, kişinin aşağılanması ( dini, ırkı, dili, kültürel grubu, inançları, değerleri, geçmişi ), destek almak istediğinde ( kök ailesinden, arkadaşlarından) soyutlanması, uzaklaştırılması, görüşmesinin yasaklanması, eşin eve hapsedilmesi ya da evden kovulması, başkalarının yanında küçük düşürülmesi gibi örnekler sizin duygusal şiddet gördüğünüzün göstergesidir. Tüm bu bilgiler ışığında şiddet görüyor muyum? sorusu kişinin kafasında yaşadığı olumsuz durumun cevabıdır.

Bunların yanında, korkutma, tehdit, alay etme,  güvenini sarsma, ad, lakap takma gibi sözlü olarak gerçekleştirilen bir diğer şiddet türü de sözel şiddettir. Aynı zamanda , genellikle kadınlara yönelik olarak gerçekleştirilen bu şiddet türlerinden en belirgini de kadının gelir getiren bir işte çalışmasına engel olmaktır. Bu, tam tersi şekilde de işleyebilir; kendisi çalışmayı reddedip, karısını çalışmaya zorlayıp, onun gelirine el koymak. Bu ve bunun gibi durumlar ise ekonomik şiddet kapsamına dahildir. İtip kakmak, kaba kuvvet kullanmak, yaralama, tehdit de hepimizin bildiği üzere fiziksel şiddet türüne girer. Yine çok yaygın olan, kıskançlık, şüphecilik, aldatma, cinsel ilişkiye zorlama da cinsel şiddetin göstergeleridir.

ŞİDDETLE MÜCADELE

Tüm bu şiddet türleri, kabul edilemez olup, önlenmesi, mücadele edilmesi ve caydırıcı önlemlerin alınmasını gerektirir. Tüm bunların olabilmesi için de şiddet gören tarafın, şiddetin hiç bir türüne göz yummaması, sessiz kalmamasından geçer. Eğer sorunların üstü örtülür, sineye çekilir, kol kırılır yen içinde kalır mantığı devam ettirilir ise şiddet, sıradan, olağan, normal bir durum olarak görülmeye devam eder. İnsan olarak hiç kimse şiddeti hak etmez! Dahası hiç bir canlı şiddeti hak etmez!

Tüm bu bilgilerin farkında olup, haklarını bilen bir kişi, bu durumlar  karşısında gerekli mercilere başvurmalı ve gerektiğinde profesyonel bir yardım almaktan çekinmemelidir. Bu amaçla, ülkemizde, Ailenin Korunmasına Dair Kanun, Medeni Kanun, Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunlar var olup, Şiddeti Önleme Ve İzleme Merkezleri ( ŞÖNİM ) kurulmuştur. Bunun yanında Alo 183 ihbar hattı da destek almak için oluşturulmuştur.

Aile içinde bu ve bunun gibi durumlar yaşıyor ve bu durumdan rahatsız iseniz, artık bunları bilip bu şekilde devam edemeyeceğinizi düşünerek içinde bulunduğunuz durumu değiştirmek niyetinde iseniz; kendinize şiddet görüyor muyum? diye sorduğunuzda tüm bu bilgiler ışığında cevabınız evet ise Ant Aile Danışmanlığı olarak, uzman Aile Danışmanları kadromuz olarak sizlere yardımcı olmak, sorunlarınızı işbirliği içinde çözüp sizlere daha sağlıklı bir aile hayatı sürdürmenize yardımcı olmak isteriz.

 

Yazar Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Yazan

Aile Danışmanı Meltem ACAR 

tel: 05462934687

bir yorum bırakın