Scroll Top

Kendime Neden Güvenemiyorum?

Kendime Neden Güvenemiyorum?

Sağlıklı bir kişilik gelişiminde en önemli nüanslardan bir tanesi de kişinin kendisine ve çevresine dahası içinde yaşadığı dünyaya güven duyması gelir. Bireylerde, kişilik gelişiminin ilk basamağında kazanılması gereken özellik  güven duygusudur. Kendime neden güvenemiyorum? Sorusunu bazen kendinize sorduğunuz olmuştur. Statü olarak çok iyi bir konumda, çok başarılı olmasına rağmen bazen kişi kimseye itiraf edemediği ancak kendi içinde mücadele ettiği bir durumdur güven duygusu.

Kişi içinde bulunduğu bu güç durumu aşmak için çok çabalamasına rağmen bir türlü bu güven, çekingenlik durumunu aşamamakta, kısmen bir yerde örneğin arkadaş ilişkilerinde aşsa da partnerleri karşısında tekrar aynı duyguyu yaşayabilmektedir. Ya da tam tersi şekilde partneri ile eşi ile bu durumun üstesinden gelse de dış dünyaya karşı hep bir endişelidir.  Şüphecilik, tedirginlik hali ile yaşamakta ve bu durum hem kendisini hem de ailesini yormaktadır. Örneğin bir baba bu durumu yaşıyor ise çocuklarının yaşları müsait olsa dahi arkadaşlarıyla dışarıda vakit geçirmesine izin vermemekte, izin verse dahi sürekli arayıp kontrol etmekte ve çocuklarını da bunaltmaktadır.

Her an tedirgin, umut duygusundan yoksun, her an ailesindeki bireylerin başına kötü bir şey gelmesinden korkan bir bireyle yaşamak kolay olmasa gerek. Bu kişi de zaman zaman kendinin farkında olup kendime neden güvenemiyorum? ya da neden çevreye güvenemiyorum sorusunu kendisine sorar ancak bir cevap alamaz veya savunma mekanizmalarına başvurarak bu durumu cevaplamaya çalışır.

Güven Sorununun Kaynağı Nedir?

Temel güvene karşı güvensizlik, yaşamımızın ilk yılında yani 0-1 yaş aralığında oluşmaktadır. Bu dönemde anne-baba ilişkisi, başkalarına veya kendinize duyacağınız güven duygusu için kritik bir dönemdir. Bakım verenin, yani annenin veya bakıcısının bebeğin gereksinimlerini zamanında karşılaması bu noktada çok önem arz etmektedir. Örneğin bebek acıktığında hemen emzirilmesi veya emmiyor ise farklı şekillerde beslenmesi, altını ıslatmış ise geciktirmeden altının temizlenmesi bebekte güven duygusunu geliştiren önemli etmenlerdendir. Güçlü güven duygusu gelişen bebekte aynı zamanda umut duygusunu da geliştirmektedir. Kendime neden güvenemiyorum? Sorusu ise şimdi biraz daha netleşecektir. Eğer bu dönemimizde bu ihtiyaçlar karşılanmıyor veya geciktiriliyor ise bebekte güvensizlik, bağımlılık, karmaşık bir duygusal yapıya yol açacaktır.

Bu Dönemin Yetişkinlikteki Göstergeleri Nelerdir?

Kendime neden güvenemiyorum? İleri yaşlarda görülen sigara-içki bağımlılığı, aşırı yemek yeme, tırnak yeme, sosyal ilişki kurmaktan kaçınma, çekingen, kaygılı, gergin, kararsız, karamsar, kendine ve çevresindekilere güvensiz olma gibi kişisel özellikler gösterebilirler. Bir bireyin yaşamının her aşamasında fıtratı gereği insanlarla iletişim kurması, farklı gruplara dahil olabilmesi ve uyum sağlayabilmesi, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirebilmesi, kendi özelliklerini iyi tanıması, gerektiğinde hayır diyebilmesi, hepsi temel güven duygusunun kritik dönemde kazanılması ile ilgilidir. Çünkü bu dönemde ‘ ben, bana ne verilmişse oyum’ düşüncesi gelişir. Sonrasında da bu düşüce şekline göre, yaşadıklarına göre bir kişilik yapısına sahip oluruz.

Sizler de kendinize, kendime neden güvenemiyorum? diye soruyor, bahsettiğimiz problemleri yaşıyor ve artık bu histen kurtulmak istiyor iseniz, hayata sıfırdan daha güvenli ve emin bir şekilde başlamak istiyorsanız, ya da bebeğim için bu dönemde nasıl daha faydalı olabilirim, gelecek yaşantısında daha öz güvenli ve bağımsız bir birey olmasını sağlayabilirim diyorsanız, Ant Aile Danışmanlık Merkezimiz olarak sizlere mutlulukla yardımcı olabiliriz.

Yazar Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Yazan

Aile Danışmanı  Meltem ACAR

iletişim : 05462934687

 

bir yorum bırakın